Vremenska napoved - 20. oktober 2018

Vreme > Napovedi v preteklosti > 2018 > oktober > 20. 10. 2018
Vremenske napovedi v preteklosti. Vremenska napoved - Sobota, 20. oktober 2018.

Napoved za Slovenijo
vreme 20.10.2018Popoldne bo precej jasno, megla se bo povsod razkrojila. Šibka burja na Primorskem bo prehodno ponehala. Čez dan bodo najvišje temperature od 17 do 21, na Primorskem do 24 °C.
Preko noči se bo od severovzhoda nebo pooblačilo, zjutraj bo v nekaterih predelih vzhodne Slovenije že rahlo deževalo. Na Primorskem bo ponovno zapihala burja. Zjutraj bodo najnižje temperature od 4 do 9, ob morju in v Vipavski dolini približno 11 °C.
Jutri bo v začetku oblačno, rahle padavine se bodo prehodno širile proti zahodu. Zapihal bo severni do severovzhodnik, na Primorskem rahla do zmerna burja. Čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo še posamezne manjše plohe. Ohladilo se bo, čez dan bodo najvišje temperature temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 18 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
V ponedeljek bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno, na Primorskem bo pihala zmerna burja. Drugje bo v začetku pretežno oblačno in v glavnem suho, popoldne se bo delno zjasnilo, na jugovzhodu šele zvečer. Pihal bo severovzhodni veter. V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji. Burja na Primorskem bo ponehala.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 24. do 29. oktobra 2018

Nad območjem Alp in srednje Evrope bodo do petka pihali severozahodni do severni višinski vetrovi, ob koncu tedna pa se bo veter nad nami obrnil na jugozahodno smer. Prva hladna fronta bo naše kraje predvidoma oplazila v sredo, prihod druge, bolj izrazite, pa lahko pričakujemo ob koncu tedna.

V sredo bodo zlasti v severovzhodni Sloveniji prehodno rahle padavine in ponovno bo malo hladneje. V četrtek in petek bo brez padavin. Padavine bodo ponovno verjetnejše ob koncu tedna, ko se bo verjetno še izraziteje ohladilo.


Sosednje pokrajine
Popoldne bo precej jasno. Burja v Kvarnerju bo prehodno ponehala.
Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo ponekod manjše krajevne padavine. Ob severnem delu Jadrana bo pihala rahla do zmerna, v Kvarnerju tudi močna burja.


Gorski svet
Danes bo precej jasno, popoldne ponekod občasno zmerno oblačno. Pihal bo rahel, v visokogorju Kamniško - Savinjskih Alp občasno zmeren veter severnih smeri. Na višini 1500 metrov bo temperatura približno 8, na višini 2500 metrov pa približno 2 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, zlasti dopoldne tudi megleno. Od vzhoda se bodo dopoldne pojavljale rahle padavine, popoldne pa bodo še posamezne kratkotrajne plohe z vmesnimi obdobji jasnega vremena. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodnik. Na višini 1500 metrov bo temperatura popoldne približno 2, na višini 2500 metrov pa približno -5 °C.

Vremenski pojavi na dan 20. oktober:
20. 10. 1970
V začetku je pod približno 2000 m v večjem delu države zmerno do močno deževalo, več kot noči pa se je ob ohladitvi meja sneženja spustila do nižin. Pri Domu na Komni so zjutraj naslednjega dne izmerili 204 milimetrov, v Lepeni na Bovškem 197 milimetrov, v Bohinjski Bistrici 167 milimetrov, na Zgornjem Jezerskem 162 milimetrov in v Bovcu 149 milimetrov padavin v minulih 24 urah. V visokogorju in sredogorju je zapadlo neobičajno veliko snega za mesec oktober. Na Kredarici in v Podolševi so naslednji dan zjutraj, 21. oktobra, namerili 70 centimetrov sveže zapadlega snega, v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami ga je bilo 50 centimetrov, na Rovtarici na Jelovici, na Mrzlem Studencu na Pokljuki in na Predelu 47 centimetrov ter na Hudem vrhu in pri Koči nad Šumikom na Pohorju 40 centimetrov.