Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

petek, 23. 2. 2024, 21:44
Splošna nevarnost plazov je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (petek, 23. 2. 2024)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 23. 2. 2024
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov ob obilnem sneženju in močnem južnem vetru hitro narašča. Na območju Julijskih Alp je nad nadmorsko višino okoli 1700 m nevarnost proženja snežnih plazov VELIKA, 4.stopnje, nižje in drugod pa ZNATNA, 3. stopnje. Danes pričakujemo, da se bodo v v visokogorju spontano prožili snežni plazovi suhega in nesprijetega snega. Nastalo je veliko novih klož, ki se lahko sprožijo spontano ali že pod majhno obremenitvijo. Nižje v sredogorju se lahko sprožijo posamezni plazovi mokrega snega. Snežne in vremenske razmere bodo zelo zahtevne.

Snežne razmere
Od četrtka v naših gorah rahlo do zmerno sneži. Danes, v petek zjutraj so se padavine okrepile. Meja sneženja je nihala med nadmorsko višino od 1200 do 1600 m, sedaj pa se je spustila do nadmorske višine okoli 1100 m. V sredogorju pada razmeroma moker sneg. V visokogorju je sneg suh, piha zelo močan veter južnih smeri, ki v sunkih dosega hitrosti nad 100 km/h. Do sedaj je največ snega, okoli enega metra, padlo v visokogorju zahodnih in južnih Julijcih, drugod v visokogorju pa od 50 do 80 cm. Tudi v sredogorju sedaj višina snežne odeje hitreje narašča. Zapadlo je od 20 do 40, na območju zahodnih in južnih Julijcev do 60 cm. Nov sneg se je s staro podlago slabo sprijel, zaradi vetra nastajajo številni snežni nanosi. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do stare, trde podlage.

Predviden razvoj vremena
Ponoči nas bo od zahoda prešla oslabljena hladna fronta. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1000 m, a bodo hkrati tudi padavine oslabele. Ob prehodu fronte lahko pada tudi babje pšeno. V soboto se bo oblačnost ponekod trgala, predvsem v visokogorju se lahko jasni, večinoma bo ostalo oblačno in ponekod megleno. Še se bodo pojavljale plohe, lahko tudi zagrmi. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1200 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m okoli -7 °C. V nedeljo kaže na večinoma oblačno in megleno vreme, še se bodo pojavljale plohe, meja sneženja bo na okoli 1100 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m okoli -8 °C. Za ponedeljek je trenutno vremenska napoved še negotova. Sprva bo verjetno suho, popoldne pa se verjetnost za padavine znova poveča. Nekoliko topleje bo.

Tendenca snežnih razmer
Do sobote zjutraj lahko zapade še od 10 do 30 cm snega, ki bo ob ohladitvi vse bolj suh. Nevarnost proženja snežni plazov bo v soboto nad okoli 1700 m povsod VELIKA 4. stopnje, nižje pa bo ZNATNA, 3. stopnje. Razmere bodo tudi v prihodnjih dneh ostale zahtevne, nevarnost se bo le počasi zmanjševala.

Naslednja objava: ponedeljek, 26. 2. 2024

Vir: ARSO
KrajNeboTemperaturaVeter m/sSmerSnegPadavineUra
Kredarica 2515m 82,5JV30511:00