Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

ponedeljek, 8. 5. 2023, 10:55
Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 8. 5. 2023)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 8. 5. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad okoli 2000 m nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa povečini MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja v višjih legah visokogorja. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje. Nevarnost je v primeru sončnega vremena večja sredi dneva in popoldne.

Snežne razmere
Sneg se še naprej seseda in preobraža ter nižje kopni. Zaradi oblačnosti in visoke meje sneženja ob padavinah v preteklih dneh je sneg ostal mehak in moker in tudi v visokogorju danes zjutraj ni pomrznil. Pod človeško težo se večinoma globoko predira.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, občasno bo ponekod rahlo deževalo. Jutri bo zjutraj in deloma dopoldne oblačno in ponekod megleno, natio se bo oblačnost trgala, težko je predvideti, kje bo več sonca. Veter bo šibak in vzhodnih smeri. Ničta izoterma bo na višini najvišjih vrhov. V sredo čez dan se bodo padavine od zahoda širile proti vzhodu, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju se lahko zgodti, da bo suho še do poznega popoldneva ali večera. Meja sneženja bo med 1600 in 1800 m nadmorske višine. Pihal bo šibak, ponekod občasno zmeren vzhodni do jugovzhodni veter. Oblačno in megleno z občasnimi padavinami bo tudi v četrtek. Meja sneženja bo odvisna tudi od intenzitete padavin, zato bo lahko nekoliko nihala. Vzhodni veter se bo nekoliko okrepil. Ob koncu tedna bo vreme ostalo precej oblačno, občasno bodo krajevne padavine. Še najmanj jih bo v petek. Temperaturne razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale.

Tendenca snežnih razmer
Snežne in plazovne razmere se bodo v visokogorju zaradi novega snega postopno nekoliko poslabšale. Do petka bo lahko v gorah nad okoli 2000 m zapadlo tudi do 40 ali celo več cm snega. Zato se bodo s strmih pobočij lahko prožili plazovi novega snega, nižje pa bo dež še dodatno razmočil stari sneg, kolikor ga je. Predvsem v četrtek, ko se bo veter okrepil,bodo nastajali tudi zameti in opasti. Ker bo nad nami ostala razmeroma hladna in vlažna zračna masa, sonce ne bo vplivalo na snežne razmere. V visokogorju, predvsem nad okoli 2200 m bo temperatura le okoli ničle ali malo pod nič, zato bo sneg ostajal mehak in se bo počasneje sesedal. Tudi za začetek prihodnjega tedna še ne kaže, da bi se vreme stabiliziralo. Z DANAŠNJIM DNEM KONČUJEMO OBJAVLJANJE POROČIL O SNEŽNIH IN PLAZOVNIH RAZMERAH V HRIBIH IN GORAH. Ponovno jih bomo začeli izdajati v začetku zime, odvisno od snežnih razmer, ob morebitnem izdatnejšem sneženju pa lahko tudi prej.

Naslednja objava: sreda, 15. 11. 2023

Vir: ARSO
KrajNeboTemperaturaVeter m/sSmerSnegPadavineUra