Vremenska napoved - 1. februar 2019

Vremenske napovedi v preteklosti. Vremenska napoved - Petek, 1. februar 2019.

Napoved za Slovenijo
vreme 1.2.2019Popoldne bo oblačno. Zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo deževalo, le v nekaterih alpskih dolinah bo v začetku še snežilo. Na Primorskem in Notranjskem ter na severovzhodu se bo krepil južni veter. Temperature bodo v zatišnih legah od 0 do 5, sicer pa od 6 do 13 °C.
Jutri bo oblačno in deževno, še najmanj padavin bo na severovzhodu. Meja sneženja bo večji del dneva na nadmorski višini približno 1500 m. Veter bo popoldne oslabel. Temperature bodo od 7 do 14, ohladilo se bo le v nekaterih dolinah na območju Julijskih Alp.

Opozorilo: Zvečer in preko noči lahko južni veter ob naši obali preseže hitrost 70 km/h. V gorah se bo zelo povečala nevarnost snežnih plazov. Vodotoki v zahodni, osrednji in južni Sloveniji bodo močneje narasli. Povišano bo tudi plimovanje morja.
V noči iz sobote na nedeljo bo dež zajel tudi severovzhod države, meja sneženja se bo na severozahodu spustila do približno 800 m nad morjem. Do jutra bodo padavine v glavnem že ponehale. V nedeljo bo spremenljivo oblačno, nastale bodo posamezne plohe.
V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in nekoliko hladneje. Na Primorskem bo pihala rahla do zmerna burja.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 5. do 10. februarja 2019

Nad Evropo se bo predvidoma zadrževalo območje visokega zračnega tlaka. K nam bo dotekal nekoliko hladnejši zrak.

Kaže na v glavnem brez padavin vreme. Na Primorskem bo ob šibki burji dokaj jasno, drugje pa zmerno do pretežno oblačno. Jutranje temperature bodo nekaj stopinj pod ničlo, popoldanske pa približno 5 °C. Sprememba vremena je možna proti koncu obdobja.


Sosednje pokrajine
Danes bo v glavnem oblačno s padavinami, meja sneženja se bo dvigala. Suho bo še na Madžarskem, v večjem delu avstrijske Štajerske ter na vzhodnem delu države Hrvaške. Ponekod bo pihal južni veter, ob Jadranu okrepljen jugo.
Jutri bo vzhodno od Slovenije večji del dneva še suho, drugje bo oblačno z dežjem. Jugo ob Jadranu bo popoldne oslabel.


Gorski svet
Danes bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja se bo postopno dvignila na približno 1500 m nad morjem, v zaprtih dolinah na območju Julijcev pa lahko vztraja tudi nižje. Pihal bo močan jugozahodnik. Na višini 1500 metrov bo temperatura približno 1, na višini 2500 metrov pa približno -3 °C.

Jutri bo oblačno in megleno s padavinami, meja sneženja bo v glavnem na približno 1500 m, v zaprtih dolinah na območju Julijcev pa tudi niže. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov. Pihal bo močan jugozahodnik, ki bo popoldne pričel slabeti. Na višini 1500 metrov bo temperatura približno 2, na višini 2500 metrov pa približno -4 °C.

Vremenski pojavi na dan 1. februar:
1. 02. 1952
V severozahodni Sloveniji je drugi dan zapored močno snežilo, prej debela snežna odeja se je še precej odebelila. V Bovcu so zjutraj naslednjega dne izmerili 169 centimetrov visoko snežno odejo (48 ur prej 74 centimetrov), pri Domu na Komni 270 centimetrov (187 centimetrov), na Planini pod Golico 195 centimetrov (112 centimetrov), pri izviru Soče 211 centimetrov (130 centimetrov) in v Bohinjski Bistrici 140 centimetrov (78 centimetrov).

1. 02. 1987
Mesec februar se je začel z debelo snežno odejo v notranjosti Slovenijo in močnim jutranjim mrazom predvsem v severnem delu Slovenije. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu se je ohladilo do minus 26,0 stopinj C, v Stari Fužini v Bohinju do minus 25,2 stopinj C, v Volčjem Potoku pri Kamniku do minus 24,4 stopinj C in v Mozirju do minus 22,2 stopinj C. V visokogorju je bilo bistveno topleje, na Kredarici je bila minimalna temperatura le minus 8,4 stopinj C.