Vremenska napoved - 10. februar 2019

Vremenske napovedi v preteklosti. Vremenska napoved - Nedelja, 10. februar 2019.

Napoved za Slovenijo
vreme 10.2.2019Popoldne bo pretežno oblačno. V zahodni ter delu osrednje in južne Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Čez dan bodo najvišje temperature od 7 do 12, v alpskih dolinah približno 3 °C.
Preko noči se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, proti jutru se bo meja sneženja spustila do približno 500 m nadmorske višine. Prehodno bo zapihal veter severnih smeri. Zjutraj bodo najnižje temperature od -2 do 3, na Primorskem do 7 °C.
Jutri zjutraj bodo padavine hitro ponehale, najpozneje v južni Sloveniji. Čez dan se bodo oblaki trgali, popoldne bodo nastale še kratkotrajne krajevne plohe. Zlasti na Štajerskem in v Pomurju bo pihal severozahodnik. Čez dan bodo najvišje temperature od 4 do 9, na Primorskem do 11 °C.

Opozorilo: Danes se bo krepil jugozahodnik, najmočnejši bo popoldne in zvečer. Zlasti v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah Notranjske, Zasavja in Posavja bodo takrat najvišje hitrosti od 60 do 75 km/h.
V torek in sredo bo jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v severovzhodni Sloveniji. Pihal bo veter severnih smeri, ki bo v sredo oslabel.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 14. do 19. februarja 2019

Nad zahodno in osrednjo Evropo bo vztrajalo območje visokega zračnega tlaka. Nad Alpami bodo prevladovali višinski vetrovi severnih smeri.

Večinoma bo jasno vreme z občasno povečano oblačnostjo. Jutranje temperature bodo v večjem delu države pod lediščem, čez dan bodo najvišje temperature pa od 5 do 10, na Primorskem pa malo nad 10 °C.


Sosednje pokrajine
Danes bo v krajih vzhodno in severno od nas še dokaj jasno, drugje bo oblačno. V sosednjih pokrajinah Italije in v Kvarnerju bodo občasne padavine. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, v Istri in Kvarnerju jugo.
Jutri bodo padavine povsod ponehale, delno se bo nebo zjasnilo, zlasti v krajih severno od nas bodo popoldne še krajevne plohe.


Gorski svet
Popoldne bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami, ki se bodo zvečer in preko noči okrepile. Meja sneženja bo med 1000 in 1200 metri nadmorske višine, preko noči se bo spuščala. Pihal bo zmeren do močan jugozahodni veter. Na višini 1500 metrov bo temperatura približno 0, na višini 2500 metrov pa približno -4 °C.

Jutri zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno in ponekod megleno, nastale bodo krajevne snežne plohe. Pihal bo zmeren veter severnih smeri. Na višini 1500 metrov bo temperatura približno -2, na višini 2500 metrov pa približno -11°C.

Vremenski pojavi na dan 10. februar:
10. 02. 1942
Sneženje v notranjosti Slovenije je čez dan v glavnem ponehalo, to ali zjutraj naslednjega dne je bila v nižjih predelih osrednje in jugovzhodne Slovenije izmerjena najvišja snežna odeja v zimi 1941/42. V Pleskem pri Hrastniku in v Kostanjevici na Krki so namerili 94 centimetrov, v Kočevju 85 centimetrov, v Dolenjem Medvedjem selu pri Trebnjem 78 centimetrov in v Ljubljani 75 centimetrov snega.

10. 02. 1956
Predvsem čez dan je bilo neobičajno mrzlo. Na Kredarici se temperatura ni povzpela nad minus 23,6 stopinj C, na Rakitni je bila najvišja temperatura le minus 16,0 stopinj C, v Postojni minus 14,3 stopinj C, na Zgornjem Jezerskem minus 14,2 stopinj C, v Celju minus 13,1 stopinj C, v Murski Soboti minus 12,5 stopinj C, v Ajdovščini minus 8,4 stopinj C in v Kopru minus 6,4 stopinj C.

10. 02. 1984
V severnem delu Ljubljanske kotline je pihal izjemno močan in sunkovit karavanški fen, ki je podiral drevesa, odkrival strehe in v nekaterih krajih celo prevračal avtomobile. Škoda v gozdovih in v nekaterih naseljih je bila ogromna, poškodovano je bilo električno in telefonsko omrežje. Na Letališču Brnik, izven območja najmočnejšega vetra, so sunki dosegli hitrost do 85 km/h. Na območju najmočnejšega vetra je veter v sunkih glede na nastalo škodo presegal 150 km/h.

10. 02. 1999
Zelo močno sneženje, ki je bilo v večjem delu države najmočnejše v pretekli noči, je čez dan oslabelo in v glavnem ponehalo. V drugem delu noči je tudi na Dolenjskem, kjer je prej deževalo, ob dotoku hladnejšega zraka v višinah dež prešel v sneg. Snežna odeja se je v notranjosti Slovenije v tem sneženju v glavnem odebelila za približno pol metra, v nekaterih krajih pa za preko en meter. Številni kraji so ostali brez električne energije, polomljenega je bilo veliko drevja. V Mrzli Rupi nad Idrijo so zjutraj naslednjega dne izmerili 120 centimetrov višjo snežno odejo kot 48 ur prej, v Črnem Vrhu nad Polhovim Gradcem je ta razlika znašala 106 centimetrov, na Kredarici 95 centimetrov, na Lisci 79 centimetrov,v Škofji Loki 78 centimetrov in v Dobličah pri Črnomlju 54 centimetrov. Na Ambrožu pod Krvavcem se je v samo 24 urah, do jutra 10. februarja, višina snega povečala za 103 centimetrov, v Gornjem Gradu za 69 centimetrov, v Celju za 63 centimetrov, v Cirkulanah pri Ptuju za 51 centimetrov, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu za 50 centimetrov in v Ljubljani za 47 centimetrov. V veliko krajih je bila neobičajno velika tudi 48-urna višina padavin; v Črnem vrhu nad Idrijo 140 milimetrov, v Otoku pri Cerknici 132 milimetrov, v Poljanah nad Škofjo Loko 124 milimetrov, v Šmarju-Sapu 118 milimetrov, v Dobličah pri Črnomlju 113 milimetrov in v Kranju 97 milimetrov.