Vremenska napoved - 19. februar 2019

Vremenske napovedi v preteklosti. Vremenska napoved - Torek, 19. februar 2019.

Napoved za Slovenijo
vreme 19.2.2019Popoldne bo precej jasno, ponekod na Primorskem pa se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. V južni polovici države bo zapihal zahodnik. Čez dan bodo najvišje temperature od 10 do 16 °C.
Jutri bo jasno, v prvem delu dneva na Notranjskem in Primorskem še pretežno oblačno ali megleno. Megla bo lahko zjutraj tudi po nekaterih kotlinah v notranjosti Slovenije. Zjutraj bodo najnižje temperature od -5 do 0, na Primorskem od 1 do 4, čez dan bodo najvišje temperature od 9 do 14 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
V četrtek bo delno jasno, zlasti bo precej koprenaste oblačnosti. Zvečer se bo od severa oblačnost zgostila. V petek bo na zahodnem delu države delno jasno, drugje zmerno do pretežno oblačno.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 23. do 28. februarja 2019

V soboto bo od severa nad Balkan hitro prodrla občutno hladnejša zračna masa. Naši kraji bodo ostali pod vplivom anticiklona, le da se bo njegovo središče pomaknilo nad severno polovico Evrope. K nam bo ob izrazitejšem severovzhodni veteru dotekal občutno hladnejši zrak, v višinah pa bomo pod vplivom močnih severnih vetrov. Razmere se bodo naslednji teden nekoliko umirile, postopno bo ponovno dotekal toplejši zrak.


Od sobote do četrtka bo večinoma jasno vreme. V soboto bo na Primorskem pihala rahla do zmerna burja, ponekod drugje severnik. V naslednjih dneh bo veter oslabel. Jutranje temperature bodo ob koncu tedna pod -5, čez dan bodo najvišje temperature pa v soboto približno 5, od nedelje naprej pa bo čez dan postopno ponovno topleje in sredi tedna bodo najvišje temperature znova približno 13 °C.


Sosednje pokrajine
Popoldne in jutri bo precej jasno, na območju severnega Jadrana pa zmerno do pretežno oblačno.


Gorski svet
Danes bo precej jasno, ponekod na južnih obronkih Julijcev in v Notranjskih hribih se bodo nabirali oblaki. Pihal bo v glavnem šibak zahodni veter, popoldne na Pohorju šibak severnik. Na višini 1500 metrov bo temperatura približno 2, na višini 2500 metrov pa približno -4 °C.

Jutri bo precej jasno, zlasti v Notranjskih in severnoprimorskih hribih bo zlasti dopoldne nekaj oblačnosti. Veter bo šibak in spremenljive smeri. Na višini 1500 metrov bo temperatura približno 4, na višini 2500 metrov pa približno -1 °C.


Vremenski pojavi na dan 19. februar:
19. 02. 1958
Do jutra je v preteklih 24 urah v nekaterih krajih v južnem delu Slovenije zapadlo neobičajno veliko snega. V Novih selih pri Kočevju so namerili 68 centimetrov, v Slivju v Brkinih 60 centimetrov, v Osilnici 59 centimetrov in v Črnomlju 41 centimetrov novega snega.

19. 02. 1996
Čez dan je v večjem delu države zmerno do močno deževalo, v višjih legah pa snežilo. Zvečer se je ohladilo in meja sneženja se je v nekaterih krajih spustila do nižin. V nekaterih krajih v severni polovici Slovenije so bile padavine zelo obilne. V Gornjem Gradu je do jutra naslednjega dne v enem dnevu padlo 110 milimetrov, v Kamniški Bistrici 105 milimetrov, v Mrzli Rupi nad Idrijo 101 milimetrov, v Lučah v Savinjski dolini 93 milimetrov, v Kranju 77 milimetrov in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu 63 milimetrov padavin.V višjih legah severne Slovenije je do jutra naslednjega dne zapadlo zelo veliko snega; na Strojni na Koroškem 95 centimetrov, na Kredarici 90 centimetrov, v Zgornjem Razborju v Vzhodnih Karavankah 78 centimetrov, v Ratečah 76 centimetrov, na Gorjušah v Bohinju in v Podlipju na Kozjaku 66 centimetrov ter na prelazu Črnivec nad Kamnikom 63 centimetrov.