Vremenska napoved - 24. februar 2019

Vremenske napovedi v preteklosti. Vremenska napoved - Nedelja, 24. februar 2019.

Napoved za Slovenijo
vreme 24.2.2019Popoldne bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več zlasti na vzhodem delu Slovenije. Na Primorskem bo pihala rahla do zmerna burja, ponekod v južni in osrednji Sloveniji pa vzhodnik. Čez dan bodo najvišje temperature od 4 do 8, na Goriškem in ob morju do približno 10 °C.
Preko noči bo v večjem delu države oblačno. Zjutraj bodo najnižje temperature od -6 do 0, ob morju približno 5 °C.
Jutri bo na zahodnem delu države dokaj jasno. Drugje bo zmerno do pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala rahla do zmerna burja, ki bo zvečer in v noči iz ponedeljka na torek ponehala, ponekod v notranjosti Slovenije pa bo pihal veter vzhodnih smeri. Čez dan bodo najvišje temperature od 8 do 12, na Primorskem do 14 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V sredo bo precej jasno. Postopno bo še topleje.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 28. februarja do 5. marca 2019
V četrtek bo območje visokega zračnega tlaka nad našimi kraji oslabelo in v petek se bo čez srednjo Evropo pomikala hladna fronta, ki bo oplazila tudi naše kraje in k nam bo dotekal nekoliko hladnejši zrak. Ob koncu tedna se bo anticiklon ponovno okrepil in potem v začetku prihodnjega tedna počasi slabel.

V četrtek bo precej jasno in za ta čas zelo toplo vreme. V petek bo več oblačnosti, tudi možnost padavin bo nekoliko povečana, vendar zaenkrat je vendarle verjetneje, da bo ob prehodu hladne fronte pri nas ostalo v glavnem brez padavin, le nekoliko se bo ohladilo. Ob koncu tedna in v ponedeljek bo suho in deloma jasno vreme, potem bodo padavine ponovno postale verjetnejše.


Sosednje pokrajine
Od vzhoda se bo postopno nebo pooblačilo, še najmanj oblačnosti bo v krajih zahodno od nas ter ob severnem delu Jadrana. Zlasti v Kvarnerju bo pihala zmerna burja.
Jutri bo v krajih zahodno od nas jasno, drugje zmerno do pretežno oblačno. Ob Jadranu bo še pihala rahla do zmerna burja.


Gorski svet
Danes bo v začetku pretežno jasno, dopoldne se bo od vzhoda postopno oblačnost povečala. Baza oblakov bo v začetku nad vrhovi, popoldne ali proti večeru pa bodo lahko tudi višji vrhovi v oblakih. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Mraz bo popuščal. Na višini 1500 metrov bo temperatura od -3 do 0, na višini 2500 metrov pa približno -5 °C.

Jutri bo v vzhodnem delu slovenskih gora pretežno oblačno, vrhovi bodo v oblakih. Proti zahodu bo več jasnine, vendar zlasti zjutraj in deloma dopoldne bodo nekaterih vrhovi občasno lahko v oblakih. veter se bo ponovno nekoliko okrepil, pihal bo zmeren, v visokogorju tudi močan severovzhodnik. Še nekoliko topleje bo. Na višini 1500 metrov bo temperatura popoldne približno 3, na višini 2500 metrov pa približno -1 °C.

Vremenski pojavi na dan 24. februar:
24. 02. 1968
V nekaterih krajih v Alpah in na dinarski pregradi je po 22. mesecu februarju ponovno neobičajno močno deževalo, v visokogorju pa snežilo. Na postaji Dom na Komni je do jutra naslednjega dne v enem dnevu padlo 246 milimetrov padavin; v Plužni pri Bovcu so namerili 190 milimetrov, v Revenovšah na Idrijskem 188 milimetrov, v Kobaridu 170 milimetrov, na Zgornjem Jezerskem 137 milimetrov in na Gomancah pod Snežnikom 132 milimetrov padavin.

24. 02. 1990
Čez dan je bilo glede na letni čas izjemno toplo, v nekaterih krajih so izmerili za mesec februar rekordno visoko temperaturo. V Tolminu se je v sončnem vremenu živo srebro povzpelo do 23,2 stopinj C, v Ilirski Bistrici je bila maksimalna temperatura 21,5 stopinj C, v Čepovanu 18,9 stopinj C, pod vrhom Rogle na 1335 m 14,5 stopinj C in na Kumu (1218 m) 14,0 stopinj C.