Četrtek, 27. april 2017, 11:12
vreme
Vreme - Vremenska napoved

Slovenija

Podatki za Slovenijo

Napoved za Slovenijo

Vremenske slike

Sosednje pokrajine

Avstrijska Koroška

Julijska krajina

Hrvaška

Gorski svet

Podatki za Gorski svet

Napoved za Gorski svet

Snežne razmere

Vode

Hidrološki podatki

Hidrološka napoved

Primorje

Podatki za Primorje

Napoved za Primorje

Temperatura morja

Evropa

Podatki za Evropo

Spletna stran

Vreme na vaši spletni strani

Video

Video posnetki

Preteklost

Napovedi v preteklosti

splet

Spletne kamere

Hribi
Trenutne snežne razmere, višina snega ter nevarnost plazov. Snežne razmere v Sloveniji in okolici.

Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

ponedeljek, 24. 4. 2017, 8:58
Splošna nevarnost plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 24. 4. 2017)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 24. 4. 2017
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, le na mestih z napihanim snegom, predvsem na južnih straneh grebenov, je ponekod še nekaj klož.

Snežne razmere
V preteklih dneh se je v gorah nekoliko segrelo, a ledišče ni preseglo nadmorske višine 1800 m. Ob sončnem vremenu se je sneg, ki je zapadel sredi tedna, sesedal in preobražal ter nižje tudi kopnel. V nedeljo je ponekod zapadlo okoli 5 cm snega in nekoliko se je ohladilo. Sneg je krajevno precej različen. Na stari, trdi in tudi ponekod poledeneli podlagi je nekaj novega snega, ki je povečini skorjast, le ponekod v senčnih legah je še mehak. Precej je spihan v zamete.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno in občasno tudi megleno. Manj oblačnosti bo v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo zmeren jugozahodnik. 0 stopinj bo popoldne na nadmorski višini okoli 2100 m. Še topleje bo jutri, ko se bo ledišče dvignilo do okoli 2500 m nad morjem. Jugozahodnik se bo nekoliko okrepil. Manjše padavine se bodo danes pojavljale v hribih Notranjske, severne Primorske ter v zahodnih Julijcih, jutri pa lahko vse do Kamniških Alp. V sredo se bodo padavine na zahodu krepile. Pihal bo kar močan jugozahodnik. Meja sneženja se bo dvigala in bo popoldne na nadmorski višini okoli 2100 m. V četrtek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo na okoli 1900 m nad morjem. V noči na petek se bo ob dotoku hladnejšega zraka spuščala in ob koncu padavin bo predvidoma lahko snežilo tudi do nadmorske višien okoli 500 m. Do petka zjutraj lahko nad okoli 1900 m zapade od 20 pa tudi do več kot 50 cm snega, več predvsem v Julijskih Alpah.

Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se bo sneg čez dan talil, ponoči pa bo pomrznil nad nadmorsko višino okoli 2000 m. V sredo bo v zahodnem in osrednjem delu naših gora nad 2100 m že zapadlo nekaj snega, največ pa v četrtek. Jugozahodni veter bo novi sneg spihal v zamete, tako da bodo na severnih in vzhodnih straneh grebenov nastala območja napihanega snega. S strmih pobočij se bodo že me dneženjem prožili plazovi novega, nesprijetega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo zato v visokogorju predvidoma povečala na 3. stopnjo. Ob ohladitvi bo snežilo tudi nižje, a bo snega tam precej manj in zapadel bo na kopno podlago, zato tam ne bo povečane nevarnosti snežnih plazov.

Naslednja objava: petek, 28. 4. 2017

Vir: ARSO
Kraj Višina snega 
Kredarica 2515m240cm
Vogel20cm
slovreme.net
Nepremicnina.eu | Previsãodotempo.net | Meteo 12 jours | Podarimo.si - daritveni oglasnik | Primerjava cen | colored contacts | amazon