Nedelja, 25. februar 2018, 06:46
vreme
Vreme - Vremenska napoved

Slovenija

Podatki za Slovenijo

Napoved za Slovenijo

Vremenske slike

Sosednje pokrajine

Avstrijska Koroška

Julijska krajina

Hrvaška

Gorski svet

Podatki za Gorski svet

Napoved za Gorski svet

Snežne razmere

Vode

Hidrološki podatki

Hidrološka napoved

Primorje

Podatki za Primorje

Napoved za Primorje

Temperatura morja

Evropa

Podatki za Evropo

Spletna stran

Vreme na vaši spletni strani

Video

Video posnetki

Preteklost

Napovedi v preteklosti

splet

Spletne kamere

Hribi
Trenutne snežne razmere, višina snega ter nevarnost plazov. Snežne razmere v Sloveniji in okolici.

Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

četrtek, 22. 2. 2018, 20:07
Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (četrtek, 22. 2. 2018)

Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 22. 2. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah povečini ZMERNA, 2. stopnje, le v vzhodnih Karavankah se bo popoldne zaradi novega snega povečala na 3. stopnjo in bo ZNATNA. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom predvsem v bolj senčnih legah, kjer je tudi stari sneg še mehak in slabo preobražen. Predvsem tam lahko ob večji obremenitvi sprožite snežni plaz, na strmih mestih z napihanim snegom pa lahko ponekod sprožite snežni plaz tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
V sredo je bilo suho vreme, v četrtek pa je v večjem delu naših gora rahlo snežilo. Snežiti je po prekinitvi začelo spet v noči na petek. temperatura je bila pod ničlo, pihal je okrepljen severovzhodnik. Do danes zjutraj je zapadlo od 5 do okoli 20 cm snega, največ v vzhodnih Karavankah in na Pohorju ter v jugovzhodni Sloveniji, najmanj novega snega pa je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Novi sneg je na vetru izpostavljenih leah spihan v zamete. Snežna odeja je večinoma mehka in rahla, pod novim snegom je na osončenih legah skorja, ki večinoma ne drži človeške teže. Novi sneg je s skorjasto podlago razmeroma slabo sprijet.

Predviden razvoj vremena
Oblačno bo in hladno. Danes bo še snežilo, v noči na soboto bo sneženje že marsikje ponehalo, v soboto dopoldne pa tudi na jugu in jugovzhodu. Pihal bo večinoma zmeren veter vzhodnih smeri, v soboto bo nekoliko oslabel. V soboto popoldne se bo ponekod delno zjasnilo. V nedeljo bo spet bolj oblačno vreme. Močno se bo ohladilo, na 1500 m bo temperatura okoli -15, na 2500 pa med -17 in -20 stopinjami. Okrepil se bo severni do severovzhodni veter. Tudi v ponedeljek bo mrzlo in vetrovno vreme.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizke temperature in večinoma oblačnega vremena se bo snežna odeja počasi preobražala. Novi sneg bo ostal suh in ga bo veter še naprej prenašal v zamete. V nedeljo in v začetku tedna bo zaradi zelo nizkih temperatur ponekod lahko začel nastajati globinski srež. Novega snega bo v večjem delu naših gora premalo, da bi bistveno poslabšal lavinske razmere. Le v vzhodnih Karavankah in na strmih travnatih pobočjih v hribih vzhodne Slovenije se bo nevarnost snežnih plazov nekoliko povečala in bo od petka zvečer predvidoma ZNATNA, 3. stopnje. Drugod bo povečini ZMERNA, 2. stopnje. A vendarje potrebna večja previdnost predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom tam, kjer je zapadlo več kot 10 cm novega snega. Na teh območjih lahko krajevno vendarle sprožite kakšen manjši snežni plaz že ob manjši obremenitvi snežne odeje.

Naslednja objava: nedelja, 25. 2. 2018

Vir: ARSO
Kraj Višina snega 
Črnomelj54cm
Katarina nad Lj.50cm
Kočevje58cm
Kredarica 2515m460cm
Let. J. Pučnika Lj.21cm
Letališče Cerklje ob Krki39cm
Letališče Maribor23cm
Ljubljana21cm
Vogel303cm
Vojsko105cm
slovreme.net
Nepremicnina.eu | Previsãodotempo.net | Meteo 12 jours | Podarimo.si - daritveni oglasnik | Primerjava cen | colored contacts | amazon