Sreda, 21. oktober 2020, 07:13
vreme
Vreme - Vremenska napoved

Slovenija

Podatki za Slovenijo

Napoved za Slovenijo

Vremenske slike

Sosednje pokrajine

Avstrijska Koroška

Julijska krajina

Hrvaška

Gorski svet

Podatki za Gorski svet

Napoved za Gorski svet

Snežne razmere

Vode

Hidrološki podatki

Hidrološka napoved

Primorje

Podatki za Primorje

Napoved za Primorje

Temperatura morja

Evropa

Podatki za Evropo

Spletna stran

Vreme na vaši spletni strani

Video

Video posnetki

Preteklost

Napovedi v preteklosti

splet

Spletne kamere

Hribi
Trenutne snežne razmere, višina snega ter nevarnost plazov. Snežne razmere v Sloveniji in okolici.

Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

ponedeljek, 19. 10. 2020, 9:38
Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 19. 10. 2020)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 19. 10. 2020
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, napihan sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje - ZMERNA. Nevarna so predvsem strma travnata pobočja nad nadmorsko višino okoli 1700 m in strmejše grape. V visokogorju so nevarna predvsem zahodna pobočja, kjer lahko sprožite tudi kložast plaz. Pod nadmorsko višino 1600 m se debelina snežne odeje hitro tanjša, zato je tam nevarnost plazov majhna.

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob koncu tedna sesedala in preobražala. Nižje je sneg kopnel, višje pa je na prisojnih pobočjih nastajala skorja. Močnejšega vetra ni bilo. V visokogorju je precej kož predvsem na zahodnih in južnih pobočjih. Čez dan se sneg na prisojnih pobočjih tudi v visokogorju ojuži, nižje, kjer je snežna odeja tanjša, pa se premoči do tal.

Predviden razvoj vremena
V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Veter bo šibak, ledišče pa na andmorksi višini okoli 2000 m nadmorske višine. V torek se bo pooblačilo v zahodnih in južnih Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske. Vrh oblačnega sloja bo na nadmorski višini okoli 2100 m. Pihati bo začel jugozahodnik. Dotekal bo toplejši zrak, ledišče se bo dvignilo nad 3000 m nadmorske višine. V sredo bo v vzhodnem delu naših gora delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo lahko občasno v oblakih. Drugod bo oblačno in megleno, nad okoli 2100 m pa bo precej jasno. V zahodnen delu naših hribov in gora bo v plasti oblačnosti možno rosenje ali občasen rahel dež. Pihal bo zmeren do močan zahodni do jugozahodni veter. Ledišče bo visoko nad najvišjimi vrhovi. Podobno vreme bo tudi v četrtek in petek, v petek bodo padavine ne zahodu nekoliko verjetnejše. Še bo razmeroma toplo.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo zaradi otoplitve in postopno bolj vlažnega zraka hitreje sesedal in preobražal ter tudi talil. V sredogorju bo predvidoma do konca tedna marsikje skopnel, tudi v visokogorju se bo snežna odeja precej stanjšala. Sneg bo postal moker in mehak. Snežna odeja se bo premočila do tal, zato se bodo v strmih grapah v visokogorju lahko sprožili posamezni plazovi mokrega snega. Ti bodo možni tudi na strmih travnatih pobočjih. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju nad okoli 1900 m nadmorske višine ostala ZMERNA, 2. stopnje, drugod se bo postopno zmanjšala.

Naslednja objava: petek, 23. 10. 2020

Vir: ARSO
Kraj Višina snega 
Kredarica 2515m80cm
Vogel32cm
slovreme.net
Hike.uno | Previsãodotempo.net | Meteo 12 jours | Podarimo.si - daritveni oglasnik | Primerjava cen | Akaroa | cottage bing