Petek, 24. november 2017, 04:30
vreme
Vreme - Vremenska napoved

Slovenija

Podatki za Slovenijo

Napoved za Slovenijo

Vremenske slike

Sosednje pokrajine

Avstrijska Koroška

Julijska krajina

Hrvaška

Gorski svet

Podatki za Gorski svet

Napoved za Gorski svet

Snežne razmere

Vode

Hidrološki podatki

Hidrološka napoved

Primorje

Podatki za Primorje

Napoved za Primorje

Temperatura morja

Evropa

Podatki za Evropo

Spletna stran

Vreme na vaši spletni strani

Video

Video posnetki

Preteklost

Napovedi v preteklosti

splet

Spletne kamere

Hribi
Trenutne snežne razmere, višina snega ter nevarnost plazov. Snežne razmere v Sloveniji in okolici.

Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

četrtek, 23. 11. 2017, 9:13
Splošna nevarnost plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (četrtek, 23. 11. 2017)

Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 23. 11. 2017
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna. Le ponekod na strmih pobočjih lahko ob veliki dodatni obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Spontanih plazov ne pričakujemo.

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob otoplitvi, ko se je ledišče dvignilo nad najvišje vrhove, najprej nekoliko labilizirala, hkrati pa se je začela hitreje sesedati in preobražati. Sedaj se je že stabilizirala tudi v visokogorju. Sneg je večinoma skorjast, skorja ne drži človeške teže. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej napihanega snega, vetru izpostavljena mesta pa so spihana, ponekod do tal.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v vzhodnih Karavankah, na Pohorju ter v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp delno jasno, drugod pa pretežno oblačno in ponekod megleno. Predvsem med zgornjim Posočjem in Snežnikom bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter, ki se bo zvečer prehodno obračal v severnik. Tudi v petek bo vreme podobno, le rahel dež na zahodu bo manj verjeten. Spet bo pihal jugozahodnik. V soboto se bodo padavine na zahodu krepile in se počasi širile nad osrednjo, v noči na nedeljo pa tudi nad vzhodno Slovenijo. meja sneženja bo sprva na nadmorski višini med 1300 in okoli 1800 m in se bo v noči na nedeljo spuščala. V nedeljo zjutraj bo na okoli 600 m nadmorske višine. Padavine bodo dopodlne hitro ponehale in popoldne se bo zjasnilo. Zapihal bo okrepljen severni veter.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se je povsod ojužil. Do sobote se bo še nekoliko sesedel,v nižjih andmorskih višinah bo tudi kopnel, še zlasti ob sobotnem dežju. Do nedelje zjutraj bo zapadlo na zahodu od 10 do okoli 40 cm snega, odvisno od nadmorske višine, drugod bo snega manj. Nad mejo sneženja bo že jugozahodnik delal zamete, potem pa še severni veter. Ker bo v visokogorju snežilo na skorjasto podlago, bo v snežni odeji ostala šibka plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil. Nižje, kjer bo sprva deževalo, bo vez med starim in novim snegom razmeroma dobra. predvsem nad okoli 1600 m se bo do nedelje zjutraj nevarnost snežnih plazov povečala.

Naslednja objava: ponedeljek, 27. 11. 2017

Vir: ARSO
Kraj Višina snega 
Kredarica 2515m85cm
Vogel40cm
slovreme.net
Nepremicnina.eu | Previsãodotempo.net | Meteo 12 jours | Podarimo.si - daritveni oglasnik | Primerjava cen | colored contacts | amazon