Sobota, 16. januar 2021, 13:20
vreme
Vreme - Vremenska napoved

Slovenija

Podatki za Slovenijo

Napoved za Slovenijo

Vremenske slike

Sosednje pokrajine

Avstrijska Koroška

Julijska krajina

Hrvaška

Gorski svet

Podatki za Gorski svet

Napoved za Gorski svet

Snežne razmere

Vode

Hidrološki podatki

Hidrološka napoved

Primorje

Podatki za Primorje

Napoved za Primorje

Temperatura morja

Evropa

Podatki za Evropo

Spletna stran

Vreme na vaši spletni strani

Video

Video posnetki

Preteklost

Napovedi v preteklosti

splet

Spletne kamere

Hribi
Trenutne snežne razmere, višina snega ter nevarnost plazov. Snežne razmere v Sloveniji in okolici.

Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

petek, 15. 1. 2021, 8:38
Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (petek, 15. 1. 2021)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 15. 1. 2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V vzhodnem delu naših gora, kjer je snega manj, je meja med 2. in 3. stopnjo nekoliko višje. Predvsem so nevarna senčna in strmejša pobočja in pa številna mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko lahko že ob majhni obremenitvi s strmih pobočij sprožite plaz kložastega snega. Spontano plazenje je sicer manj verjetno, a posamezni kložasti plazovi so predvsem na strmih, severnih pobočjih še možni.

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob prehodni otoplitvi v sredogorju, pod nadmorsko višino okoli 1500 m, na izrazitih prisojnih legah nekoliko ojužila in potem ob ponovni ohladitvi pomrznila. Nastala je skorja. V visokogorju ter v senčnih legah se je sneg le nekoliko sesedel. Na vetru izpostavljenih mestih je močan severnik v visokogorju prenašal sneg in na južnih ter vzhodnih straneh grebenov in sedel so nastale nove klože, tako da so sedaj na različno orientiranih pobočjih. Snežna odeja je predvsem v zatišnih in osojnih legah še vedno večinoma mehka in se globoko predira, predvsem v visokogorju pa se pozna močan vpliv vetra, ki je ustvaril skorjo, skorja pa je tudi v sredogorju, kjer se je prehodno otoplilo, ter na prisojnih pobočjih tudi nekoliko višje. V snežni odeji so prisotne šibke plasti, razmere so predvsem v visokogorju zahtevne, nekoliko se je zaradi prehodne otoplitve sneg stabiliziral pod okoli 1500 m nadmorske višine.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma jasno, pihal bo večinoma šibak severni do severovzhodni veter. Spet je hladno, na 1500 m je okoli -8, na 2500 m pa okoli -13 °C. Jutri, v soboto, bo predvsem v vzhodnem delu naših gora zmerno do pretežno oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Proti zahodu bo pretežno jasno. Pihal bo šibak do zmeren, v vzhodnem delu občasno tudi okrepljen severni veter. Še nekoliko hladneje bo. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in ponekod občasno megleno. Pihal bo večinoma šibak severozahodnik. Malo manj mrzlo bo v gorah kot v soboto. V ponedeljek bo oblačnosti nekoliko manj kot v nedeljo. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Mraz bo počasi popuščal.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi mraza spet le počasi preobražala, lavinske razmere se danes in jutri ter v ponedeljek skoraj ne bodo spreminjale. Sonce zaradi nizkih temperatur ne bo kaj dosti vplivalo na preobražanje snega, razen na prisojnih pobočjih nižjega sredogorja. Predvsem je potrebna velika pazljivost na strmejših pobočjih, ter na mestih z napihanim snegom.

Naslednja objava: ponedeljek, 18. 1. 2021

Vir: ARSO
Kraj Višina snega 
Črnomelj9cm
Celje3cm
Katarina nad Lj.16cm
Kočevje10cm
Kredarica 2515m370cm
Let. J. Pučnika Lj.5cm
Letališče Maribor1cm
Ljubljana5cm
Rateče Planica 864m89cm
Vogel230cm
Vojsko95cm
slovreme.net
Hike.uno | Previsãodotempo.net | Meteo 12 jours | Podarimo.si - daritveni oglasnik | Primerjava cen | Washington DC | lana